SOFIA SAARI

Kuvanveistäjä, kuvataiteilija TaM

Näyttelykokonaisuuden lisäksi minulla on maalauksia studiossani, ja teen tilausmaalauksia. Ole yhteydessä!

POLVILLANI – KALTIO 2  2023, 70 x 55cm, öljy kankaalle, 1450 €

POHJATON – KALTIO 1 2023

öljy kankaalle, 70 x 55cm, 1250 €

POHJATON - KALTIO ja POLVILLANI - KALTIO, 2023

JOENJAKAJA 2023

öljy kankaalle, 100cm x 75cm, 1850 €

Maalausvaihe
Maalauksen Joki ei paljasta tarkasti reunojaan, niiden etäisyyttä tai edes niiden määrää. Voiko joen reuna näkyä kahtena tai voiko rannan puusto heijastua vedestä tarkimmin? 
Sarvet jakavat maalauksen maailman kulmittain: avoimen kehän ja tilaa vartioivan sarviparin väliin. 
 
Joenjakajassa on ollut henkilökohtaisena innoittajana tarve luoda kuvitteellinen suoja päästäkseni virtaavan joen mukana omalle rannalleni. Kuvitteellisen suojan ja toisaalta jatkumon/ kehän muodostavat kolme rantaa, sumu ja sarvet jotka jännittävät maalauksen pinnan diagonaalisesti.
 
”Se mitä näet nyt
Olen tiennyt aina.”
 

ALKU

2023

öljy kankaalle, 135 x 80cm, 2300 €

Maalaus on nimensä mukaisesti uusi alku heijastaen Pohjosen kesiä lukemattomien järviensä ja jokiensa pinnoista. Minulle maalaus kertoo toivosta: siitä kuinka kirkas pohja nousee osaksi pinnan heijastuksia; karusta pohjasta ponnistan pintaan.
Pinnasta heijastuvat taivaan pilvet jotka näyttävät pingottuneen lähes kosketettaviksi, kolmiulotteisiksi objekteiksi kivien väleissä. Siinä, virran väkevät todellisuudet joista oma pintasi kuvastuu, hetket syvästä valoon, erämaan hiljaisuuden todellisuudessa.

POHJATON TAIVAS
2022
öljy kankaalle, 200 x 145cm
Yksityisomistuksessa

Syksy saapuu kairaan ja jänkhille, minä vaeltelen erämaassa odottaen vastauksia. Kas, yhtään en saa matkaani, vain käsitän kaiken kuin menneiden muisteista. Yöt ovat kylmiä, mutta kirkkaana aamuna näen taivaan joka kertautuu satoina kertoina pohjasta. Esi-äidit läsnä meissä, laulavat kuulaat virrat seisahtumatta luoksesi.

KEINOT – Laulu sinulle

2023

öljy kankaalle, 170 x 65cm

Yksityisomistuksessa

Kuin rumpu, sanoit – ja niinhän se on. Maalaus kääntää katseen ylösalaiseen ja peilaa kaiken itsestään. Päättymätön aika: siihen kotini teen ja sydämeni rakennan.

Maalauksen keskiöön kulkevat talven Keinot: pysyen auki kulkien kuin kysymättä, ajasta ikuisuuteen. Se on maan tieto ja ihmisen, sukupolvelta toiselle. Minun juurieni keinot, jäljet, minä aion kulkea.

Metsä heijastuu itsestään latvojensa kasvaessa kohti toisiaan, väleistään pilkottaen pala taivasta. Ääretön horisonttini olkoon taivas Pohjosen.

VALON MAA- KAUNEUS 2023, 120 x 85cm, öljy kankaalle,

VALON MAA – Kauneus

2023 

öljy kankaalle, 120 x 85cm 2150 €

Maalaan sinut kauniiksi pariksi dramaattiselle keväälle, yön ja näyttämön valoille, Hiljaisuudelle. Kukka peittää maiseman kuuluen itsenään siihen. Kuin huurtuneina taittuvat värit pehmeään, herkkään ja hauraaseen. Kosketuksen löytää vain kauneus:

Se viilto, jonka Terä jätti

antaa mahdollisuuden tuntea

juuri jäljen matkan syvemmältä

ja viillon verran kauniimmin

PINTA -KAIKU 2022, 135 x 80cm, öljy kankaalle

PINTA -Kaiku

2022

Öljy kankaalle, 135 x 80cm

2300 €

Viimeiseen lauluun nämä viimeiset terälehteni puhalsin. Muonion suunnilta, Kätkäjärven ylitse kohti kauniita tuntureita kulkevat; vain ajan pinta niitä rajaten. Väistämättömänä osana maisemaani, silti niin kaukana siitä. Löytävätkö ikinä perille, toinen toistaan kauniimmat?
JÄLKI - KALTIO 2022, 120 x 85cm, öljy kankaalle

JÄLKI – Kaltio 

2022

120 x 85, öljy kankaalle

Yksityisomistuksessa

Nopeasti kukat hajoavat osiin, peittääkseen yllättävän, reitille osuvan Kaltion kelkalla liikkujan turvaksi. Raskas on lumi, pintansa kuin veden loiste jään ja sulan heijastuksina. Kauniiden kukkienkin väleistä lehdet työntyvät kohti kesän onnea; paitsi vihreinä, myös terävinä seipäinä yöttömien öiden ja kaipauksen rajoja lävistäen.
SUOJA - Raja 2022, 120 x 85cm, öljy kankaalle

SUOJA -Väylä

2022

120 x 85cm, öljy kankaalle, 1900 €

Keväinen tulva uhkaa peittää Muonionjokirannan koivikon alleen, nousta rakenteisiin saakka. Samalla koivut kääntyvät näkymättömäksi suojaksi kesän alle: juuri tulvan saavuttamattomiin, Rajalle.
NÄKYMÄTÖN - HILJAISUUS 2022, 120 x 85cm, öljy kankaalle

NÄKYMÄTÖN – Hiljaisuus 

2022

120 x 85cm, öljy kankaalle

Yksityisomistuksessa

Seison Muotkajärven keväisessä maisemassa, sulaa jään pinta läpi nahkasaapikkaiden. Miten yön pimeys voikaan näyttäytyä tähtien valossa; kuin ikäväni kukat Pohjoisella näyttämöllä? Kaipuu piirtää jälkensä terälehtiin armottomasti, kuitenkin tuhansina reitteinä perille- Tunturin lävistäessä juuri avautuneen kukan sydämen mietin.Kuinka kaunis on tämä ikävä, päättymätön ja ikuinen.

YÖ -AURINKO: Valon Maa

2022

100 x 70cm, öljy kankaalle

Yksityisomistuksessa

Maalaus on tehty suoraan tilaajalle tietystä paikasta ja tilanteesta, poiketen muista näyttelykokonaisuuden maalauksista. Teoksessa meneillään poroerotukset kesällä yöttömässä yössä Enontekiöllä.